Osmanlı dönemine ait yüzlerce eserin yer aldığı Kosova’da Osmanlı mimarisine ait 229 eser bulunmaktadır. Yapılan tüm eserler günümüze kadar varlığını koruyamamıştır. Günümüze kadar varlığını sürdürebilen eserler düzenli olarak restorasyon çalışmaları ile yenilenmektedir. Küllüye, cami, han, hamam, konak, çeşme, köprü, rüştiye, medrese, tekke, türbe, kale, saat kulesi, kule, mescit, hükümet konağı, namazgah, mezarlık, kışla, ve hükümet binaları gibi farklı birçok eser Osmanlı hakimiyetinden ülkeye miras olarak kalmıştır.
Priştine’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Han Cami ve Hamamı, Sultan Murad Cami ve Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi önceki dönemlerde inşa edilen Osmanlı mimarisine ait eserlerdir. Arıca Prizren’de yer alan Sinan Paşa Cami, Gazi Mehmed Paşa Cami, Koca Sinan Paşa Cami, Suzi Cami ve Yakova’da bulunan Hadım Cami büyük değerlere sahip eserler arasındadır. Bu değerleri önemli kılan özelliği ise iç süslemeleridir. Türk sanatının kullanıldığı iç mekanların büyük bir incelikle süslenmiş olması Türklerin yaratıcılığının ve sanat anlayışının ne kadar ileri seviyede olduğunu göstermektedir. Özellikle camilerde ve birçok mimari eserde ressamlık ve estetik çizgiler öne çıkmaktadır. Osmanlı döneminden sadece mimari eserler değil aynı zamanda yazılı kaynaklarda günümüze kadar gelmiştir. Mimari zekanın ürünü olan dış ve iç süslemeleriyle beğeni toplayan tarihin en muhteşem camileri hatları, renkli camları taş ve ahşap işçilikleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir.
Kosova Osmanlı İslami ve Mimari Eserleri
Kare bir zeminin üzerine yerleştirilen tek kubbeli- küp mekanlı camiler ve ahşap tavanlı düz, kiremit çatılı ev gibi kare yada dikdörtgen bir alanın üzerine sıra sütun bindirilerek oluşturulan camiler olmak üzere iki farklı tip cami örnekleri bulunmaktadır. Dönemin karakterini en iyi şekilde yansıtan bu camiler insanları birbirine bağlamakta ve tek vücut olmalarına aracı olmaktadır. Bir arada ibadet yapan bir topluluğun birlikte hareket etmesi ve ibadetlerini gerçekleştirmesi onları daha güçlü bir hale getirir. Önceki dönemlerde tek kubbeli camilerde küçük bir kubbe yer alırken yeni yapılan son dönem camilerinde son cemaat yerleri kapalı ve üç, beş kubbeli şekildedir. Rogova’da bu tarz cami türüne örnek olarak Rogova Camisi yer almaktadır. Ayrıca Sultan Murat cami, Yaşar Paşa cami ve Gazi Mehmet Paşa Cami son cemaat yerleri kapalı olan camiler arasındadır.
Bazı camilerde ise kemerler üzerinde küçük kubbecikler yer almaktadır. Sinan Paşa ve Emin Paşa Camisi bu tip camilere örnektir. Ülke genelinde tek kubbeli camiler genellikle kurşun ile kaplanmıştır. Fakat kiremit kaplamalı olanlar da mevcuttur. Altı ve sekizgen kemer kasnaklarla belirlenen tek kubbeli camiler genellikle sarımtırak kesme taştan inşa edilmiştir. Tek kubbeli camilerin kuzey batı cephelerinde yüksek ve sivri minareler yer almaktadır. Genellikle taştan ve tuğladan inşa edilen mimariler görsel açıdan ilgi çekmektedir. Siz de Kosova Osmanlı mimari eserleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Eurostar yurtdışı eğitim danışmanlığı uzman kadromuzdan bilgi alabilirsiniz.