Nüfusunun büyük bir bölümü Müslümanlardan oluşan Kosova’da halkın %95’i Müslümanlar oluşturmaktadır. Ülkede Bektaşilik ve Sufizm yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca nüfusun kalan kısmında Katolik Kilisesi ve Ortodoks’a bağlı Hristiyanlar da yer alır. Kosova’nın resmi bir dini yoktur. Yaklaşık 660.600 kişi Müslüman’dır. Hiçbir dini inanca mensup olmayan kişilerin de nüfus sayımı ile tespiti yapılmıştır. Toplam nüfusu yaklaşık 2 milyonu bulan ülkede Türk Arnavut, Çingene ve Sırp asıllı kişiler yaşamaktadır.
Kosova’da yaşayan Müslüman çoğunluğun %80 ini Arnavut’tur. Arnavutluk Arnavutları’nın bir bölümü Hristiyan, bir bölümü Bektaşi’dir. Kosova Arnavutlarının hemen hemen hepsi Müslüman’dır. İslami yönden kendilerini geliştiren ve bilgilendiren Kosova Arnavutları Makedonya Arnavutlarına göre daha az bilgiye sahiptir. Kosova içerisinde yürütülen bazı eğitim faaliyetleri ile halk İslamiyet hakkında bilgilendirilmiş ve bilinçlendirilmiştir. Önemli ilerlemeler kaydedilmeye başlanmıştır. Bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yeri olan Kosova Kurtuluş ordusu İslami açıdan bilinçlenmeye teşvik edici faaliyetler sürdürmüştür. Bu konuda İslami bilgilendirme de olumlu katkıları olmuştur.
Kosova Namaz ve Ezan Vakitleri
Tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapan Kosova’da yaklaşık iki milyona yakın kişi yer almaktadır. Şirin ve sakin sokakları ile dikkat çeken ülkede Hünkar cami adıyla bilinen Sultan Fatih Camii Müslümanların en önemli ibadet noktaları arasındadır. Hem etkileyici hem de doğal güzelliklere sahip yapıda Müslüman öğrenciler ve ülkedeki diğer Müslümanlar namazlarını kılmaktadır. Kosova’da üniversite eğitimi gören gençler hiçbir baskı altında olmadan diledikleri zaman ibadetlerini yerine getirebilmektedirler. Kosova namaz ve ezan vakitleri Türkiye saatlerine göre 1 saat geridedir.
İç süslemeleri ve tarihi yapısı ile ülkenin en güzel camileri arasında yer alan Prizren Emin Paşa Cami2in restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılarak şehre önemli bir Osmanlı eseri kazandırılmıştır. Kosova’da ülkenin farklı camilerinde cuma namazı da kılınmaktadır. Buraya eğitim için gelen öğrenciler cuma namazlarının kılınıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirmektedir. Müslümanlar için değerli olan Cuma gününde kıymetli bir ortamda namaz kılabilme şansına sahip olan gençler bu konuda çalışmalar yürüten ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletmektedir. İslami temelleri yaşatmayı ve bilinçlenmeyi arttırmayı hedefleyen Kosova halkı camiler içerisindeki ses sistemi, kürsü, halı gibi birçok malzemenin yenilenmesine özen göstermektedir. Yapılan çalışmalara bölge halkı katılmaktadır.
Osmanlı mirası olan eserlerin korunmasına özen gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Kosova’da farklı restorasyon çalışmaları yaparak eski görünüme sahip ibadethaneleri ve camileri yeni bir görünüme kavuşturmaktadır. Kısa zaman dilimi içerisinde gerekli restorasyon çalışmalarını tamamlamayı amaçlayan kurum Osmanlı’ya ait eserlerin eski görkemine kavuşabilmeleri için gerekli faaliyetlerini sürdürmektedir. İbadethaneler çok daha çekici bir hale getirilmekte ve ülkeye farklı ülkelerden giden turist ve öğrencilerin namazlarını doğru zamanda en iyi şekilde en iyi ortamda kılmaları amaçlanmaktadır.